5 dingen waar veel mensen spijt van hebben op hun sterfbed

Leef jij je eigen leven? Of leef je volgens de verwachtingen van een ander?

Brownie Ware, een Australische palliatieve verpleegster noteerde de 5 meest voorkomende dingen waar mensen spijt van hadden op het einde van hun leven. Ze schreef er een boek over: Als ik het leven over mocht doen - Top 5 regrets of the dying.

Deze laatste fase van ons leven vind ik persoonlijk een hele bijzonder moment.

Misschien heeft dit ook wel te maken met het feit dat ik mijn moeder verloor toen in 20 jaar was. Ik schreef er ook een blog over, over de 3 levenslessen van mijn moeder.

Onze laatste levensfase is het moment waarop we terugkijken naar de dingen die we gedaan hebben. We kijken terug op een vol en vruchtbaar leven. We zijn oud geworden omringd door onze geliefden … of net niet … het kan ook zijn dat we ontdekken dat we de vruchten plukken van de aandacht die we zelf aan anderen hebben gegeven.

En dat we dus terugkijken met veel spijt en had ik maars….

Op mijn bucket list staat er nog een droom… Ik wil graag mensen ondersteunen om in liefde het leven los te laten en te vertrouwen dat het goed was. Om hen te helpen die dingen nog te zeggen die ze wilden zeggen, de spijt los te laten, zodat ze in vertrouwen kunnen gaan.

Het is mijn missie om liefde en licht te brengen zodat mensen ontwaken en vanuit hun hart in beweging komen naar hun eigen liefdevolle essentie.


En om die missie waar te maken, focus ik mij op een vroegere levensfase, zodat we niet eindigen met een hele reeks “Had ik maars…”

Als jij jezelf hierin herkent, lees dan vooral verder!

Je hebt jezelf constant weggecijferd (in je job, je relatie, je gezin, of een combinatie hiervan)
je bent op een punt gekomen dat je jezelf afvraagt wat de zin is van dit alles.

En daar zit nu net een grote nuance!

Op het einde van ons leven - of eigenlijk altijd al - wordt ons geluk veel meer bepaald door wie we in essentie ZIJN en hoe authentiek en dichtbij onszelf we dan ZIJN en niet zozeer in wat we HEBBEN.

christl en ik 2.jpg

Dit zijn de 5 dingen waar veel mensen spijt van hebben.

 1. Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

  Speel jij de hoofdrol in je eigen leven? Of speel je een rol in iemands anders leven?
  Als jij de moed zou hebben, welke dingen zou je dan anders doen? Welke beslissing zou jij dan NU nemen?
  Blijf je dan nog bij je huidige partner of op je job waar je aan het opbranden bent? Blijf je dan slaaf van de afbetaling van je huis of beslis je te verkopen omdat je reizen en de wereld zien zoveel belangrijker vindt dan een hoop bakstenen.

 2. Had ik maar wat minder hard gewerkt.

  Kom jij stikop thuis van je werk en heb je dan net nog voldoende energie over om te eten en in slaap te vallen voor de televisie. Neem je jouw huisgenoten als vanzelfsprekend en ga je ervan uit dat die er wel altijd zullen zijn, want het is tenslotte voor hen dat je zo hard gaat werken. Dan kan het wel eens zijn dat je op een goeie dag alleen eindigt.

  We zetten onszelf vaak muurvast. We hebben een hoge hypotheek en een dure levensstijl met vooral veel materiële zaken. We verlenen er onze status aan, we zijn het gewoon en vooral ons EGO vindt dit super belangrijk. Maar hoeveel tijd breng jij door met je gezin of je dierbaren? Maak jij tijd voor die belangrijke momenten met je kinderen of ben jij eerder een vreemde die maar thuiskomt als zij al lang in hun bed liggen. Of heb je zelfs geen relatie of kinderen omdat je met je werk getrouwd bent?

 3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten.

  We houden onszelf vaak in om geen ruzie te maken, om de ander niet te kwetsen. We vinden het moeilijk om onze emoties onder woorden te brengen. Als we überhaubt al weten wat we voelen en waarom we het voelen. Maar door ons in te houden nemen we genoegen met een middelmatig leven en creëren we geen leven vanuit ons hart.

  Door dit gesprek net wel aan te gaan breng je jouw relaties tot een hoger niveau en kunnen jullie beiden groeien. Doe je dit niet dan gaan deze ergernissen een eigen leven leiden en komen de bitterheid en frustraties vaak tot uiting in lichamelijke klachten.

 4. Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren.

  Veel mensen hebben het zo druk met de dagdagelijkse shizzle dat ze vergeten om écht te leven. Het is pas op het einde van hun leven dat ze beseffen hoe waardevol die vriendschappen eigenlijk zijn.

  Welke vriendschappen zijn écht belangrijk voor je? Hoeveel tijd en aandacht krijgen deze mensen en maak jij ze wel belangrijk genoeg? Want het zijn net deze mensen die er voor ons zijn, in goede en in slechte tijden. Het zijn die mensen die ons leven kleuren. Hoe vaak vier jij het leven met je beste vrienden?

 5. Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund.

  Geluk begint bij jezelf de toestemming geven om gelukkig te zijn! Leef eens wat meer als Pipi Langkous en wees eens wat minder serieus! Doe eens gek en iets wat je nog nooit gedaan hebt en vertrouw erop dat je het wel zal kunnen.

  Zet jij je geluk onderaan je prioriteitenlijstje? Ben je vooral bezig met je verantwoordelijkheden nakomen en succesvol zijn, en ga je ervan uit dan geluk dan wel vanzelf volgt? Niet dus!

 
 
Durf jij wat meer als Pipi Langkous te leven?

Durf jij wat meer als Pipi Langkous te leven?

 
 
geluk.jpg

Wat we vaak niet geleerd hebben is hoe je nu écht gelukkig kan zijn.

Hoe kan je de verantwoordelijkheid voor het succes in jouw leven in eigen handen nemen?
Hoe ga je aan het stuur zitten en bepaal jij in grote lijnen hoe jouw leven eruit ziet in plaats dat je het gevoel hebt dat alles jou overkomt en dat je overspoelt wordt door emoties?
Hoe kan je op een goede manier werken aan je eigen communicatie en groei in functie van de kwaliteit van samenleven met anderen?
Hoe vind je de MOED om te kiezen voor jezelf en jouw geluk? Hoe kan je ontsnappen uit de gouden kooi?

Wat is de zin van jouw bestaan, wat is het doel van jouw leven?
Wat maakt jouw leven vervullend, bevrijdend, inspirerend of gelukkig en vooral wat betekenen deze woorden voor jou?

 
succes.jpg

De beste manier om om op het einde geen spijt te hebben is om hier NU bij stil te staan!

Als jij doorgaat zoals je nu bezig bent, waar ga jij dan spijt van hebben later?

Ga samen met mij de uitdaging aan en schrijf een nieuw verhaal, een verhaal dat jou écht gelukkig maakt en jou betekenis geeft.

Ik leer je bewust kiezen vanuit liefde en vertrouwen in plaats van uit angst en wantrouwen. 
Samen ontdekken we wat je te bieden hebt, wat je écht belangrijk vindt vanuit je hart en wat jou tegenhoudt om dat te bereiken.

De stap naar begeleiding hoeft niet groot te zijn